Motivatiebrief schrijven

Een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijven is een proces dat om veel aandacht vraagt. Zorgvuldigheid, een goede voorbereiding en een oog voor detail zijn van belang bij het schrijven van een succesvolle sollicitatiebrief of motivatiebrief.

In het artikel Sollicitatiebrief leggen we uit wat verschil is tussen beide. De brieven zijn (bijna) hetzelfde en in dit artikel zullen we beide benamingen door elkaar gebruiken.

Inhoud sollicitatiebrief / motivatiebrief

Hieronder zijn de meest belangrijke aandachtspunten waarop je moeten letten bij het schrijven van een goede motivatiebrief.

Adresseren

Zorg voor een persoonlijke aanhef in je sollicitatiebrief. Richt hem aan de contactpersoon, dit is waarschijnlijk ook de persoon waarmee je telefonisch contact hebt gezocht.

De eerste zin

Begin je inleiding van je motivatiebrief met een zin waarmee je interesse wekt. Refereer bijvoorbeeld terug aan het telefonisch contact dat er geweest is of benoem je sterkte punten en leidt hiermee in. Zorg er in ieder geval voor dat je niet met een standaard afgezaagde zin begint.

Waarom jij?

Verwerk in je motivatie de eisen uit de vacature of advertentie. Zorg er voor dat je zinnen niet te lang worden en de zinsopbouw niet te ingewikkeld is. Het moet “lekker lopen”. Omdat je motivatie een reclame tekst is voor jezelf zorg je er voor dat je hier wel zelfbewust maar niet arrogant overkomt.

Je bent gemotiveerd en laat dat zien

Als je in je inleiding nog niet hebt verwerkt wat je sterke punten zijn, waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom jij juist bij dit bedrijf in aanmerking wilt komen doe dit dan je motivatie.

Kort en krachtig formuleren

Laat je sterke punten geen opsomming worden maar schrijf ze kort en krachtig uit. Probeer de standaard sterke punten die bijna iedereen in zijn motivatiebrief noemt anders te verwoorden.

Waarom dit bedrijf?

Laat bij je motivatie waarom je juist bij dit bedrijf in aanmerking wilt komen zien dat je, jezelf goed geïnformeerd hebt over het bedrijf en waarom juist jij een waardevolle toevoeging kunt zijn.

Lengte sollicitatiebrief

Hou je motivatiebrief in minimaal drie tot maximaal vijf korte alinea’s en maak je brief niet langer dan één A4.

lettertype motivatiebriefLettertype brief

Gebruik voor je sollicitatiebrief een duidelijk en vrij standaard lettertype. Als je dus besluit creatief bezig te gaan doe dit dan niet met je lettertype door met sierletters te werk te gaan. Standaard lettertypes zijn onder andere; Ariel, Bookman Oldstyle, Times New Roman en Verdana.

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Wissel je zinnen af en begin niet al je zinnen met ‘Ik’. Probeer vooral te vermijden dat je de eerste zin van je inleiding met ‘Ik’ begint.

Zelfverzekerd maar niet arrogant

Vermijd in je motivatiebrief woorden die onzekerheid kunnen suggereren zoals; ‘ik hoop’ en ‘ik denk’. Kom zeker van je zaak over maar nogmaals pas op dat het niet arrogant wordt.

Persoonlijk gesprek

Laat in je afsluiting van je motivatiebrief weten dat je uitkijkt naar een persoonlijk gesprek waarin je, jezelf verder toe kunt lichten en eventuele vragen kan beantwoorden.

Taalfouten

Gebruik geen afkortingen en let op spelfouten en grammatica fouten.

Afsluitende groet

Gebruik voor je afsluitende groet in je motivatiebrief, een standaard groet. ‘Met vriendelijke groet’ en ‘Hartelijke groet’ is eigenlijk altijd goed.

Brief controleren

Lees je sollicitatiebrief na en controleer hem op juistheid en volledigheid en nogmaals op spelfouten.

Motivatiebrief laten lezen door anderen

Laat je motivatiebrief lezen en controleren door andere en vraag feedback.

Verzenden en reactie afwachten

Mocht je er in deze tijd voor kiezen om je motivatiebrief per post te versturen zorg er dan voor dat je dit doet in een envelop met een harde rug. Op deze manier zorg je er voor dat je brief netjes aankomt. Vouw de motivatiebrief ook vooral niet op, dit staat slordig en onprofessioneel.sollicitatiebrief/motivatiebrief verzenden en reactie afwachten

Als je, je sollicitatiebrief per e-mail verstuurt voeg je je brief en cv dan in als Pdf of Word bijlage. Op deze manier veranderd de opmaak van je brief niet wat wel kan gebeuren als je hem in je mail zelf “plakt”.Schrijf als e-mail een kort bericht waarin je vermeld naar welke functie je solliciteert en verwijs naar de bijlagen.

Als je enkele dagen na het verzenden van je sollicitatie (motivatiebrief en cv) nog niks hebt vernomen van de andere partij neem dan telefonisch contact op. Informeer of je sollicitatie goed is aangekomen en eventueel hoe ver ze al in de sollicitatie selectie gevorderd zijn.

Bij een open sollicitatie je ga net even anders te werk. Hier meer over de open sollicitatie en de open sollicitatiebrief.

Sollicitatiebrief / motivatiebrief voorbeelden

Sollicitatiebijbel heeft succesvolle sollicitatiebrief voorbeelden die in de praktijk zijn toegepast door sollicitanten. Succesvol betekent in dit geval dat de sollicitatiebrief of motivatiebrief ervoor heeft meegedragen bij een uitnodiging tot een sollicitatiegesprek.

Wij adviseren je wel om de voorbeeld sollicitatiebrieven NIET klakkeloos over te nemen. Je wilt namelijk uniek zijn en uitspringen door de menigte van sollicitanten door origineel te zijn.

Gebruik onze sollicitatiebrieven ter inspiratie en als leidraad bij het schrijven van je eigen unieke sollicitatiebrief / motivatiebrief. Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt door jezelf te onderscheiden, dit geldt voor je sollicitatiebrief maar ook bij je curriculum vitae.

Onze gratis te gebruiken sollicitatiebrieven / motivatiebrieven:

Administratief medewerker
Automonteur
Horeca /  medewerker bediening
Kassa medewerker / cassiere
Magazijnmedewerker (met ervaring) / heftruckchauffeur
Magazijnmedewerker (weinig tot geen ervaring) / orderpicker
Secretaresse
Verkoopster / verkoper / detailhandel
Medewerker Klantenservice

Overige interessante artikelen:

Solliciteren: Waarmee begin je?
Het Curriculum Vitae en cv voorbeeld
Sollicitatiebrief
Open sollicitatie en open sollicitatiebrief
Veiligheid bij online solliciteren
SWOT analyse bij een sollicitatie