Curriculum vitae (cv)

CV is de afkorting voor het woord curriculum vitae wat Latijn is voor levensloop. In correct Nederlands schrijf je cv met kleine letters met als enige uitzondering de kop op je cv, Curriculum Vitae.

Wist je dat je CV als eerste wordt gelezen? Hierop word je dus als eerst geselecteerd waarna over wordt gegaan op het lezen van jouw sollicitatiebrief.

Als je gaat solliciteren stel je een cv op om belangrijke punten wat betreft werkervaring en opleidingen te presenteren aan de toekomstige werkgever. Naast de werkervaring en opleidingen worden er persoonlijke informatie, eigenschappen (competenties) en contact informatie in vermeld. Het cv is jouw visitekaartje aan de werkgever.

CV maken

Maak ten eerste een basis cv (zie voorbeeld).  Als je langere tijd actief bent op de arbeidsmarkt is het belangrijk om een basis cv te hebben gezien in de loop van de tijd bepaalde details voor jezelf verwateren en je curriculum vitae langer word.

Je kunt de basis cv dus hanteren als logboek waarin je bijhoudt aan welke (grote) projecten je hebt (mee)gewerkt en welke resultaten je hebt geboekt. Bij het solliciteren op een nieuwe vacature werk je vanuit je basis cv en pas je deze aan op relevantie voor het bedrijf en de functie.  Match dus jouw cv met wat de werkgever zoekt.

cv maken en opstellen

Zoals we al eerder hebben aangegeven is de vraag naar werk groter dan het aanbod. Het is dus heel belangrijk dat je met je cv opvalt en er uit springt! Ook omdat je curriculum vitae als eerste bekeken wordt.

Gebruik een beetje creativiteit maar zorg er ook hier weer voor, net als met je inhoudt, dat het past bij het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Ook kun je door middel van bijvoorbeeld een watermerk een stukje van jou persoonlijkheid, werkervaring of opleidingen laten “doorschemeren”. Sollicitatiebijbel biedt vele voorbeeld sjablonen en templates die je kan gebruiken ter inspiratie.

Cv opstellen

Een curriculum vitae heeft altijd een vaste indeling. Begin altijd met je personalia, gevolgd door opleidingen, werkervaring, persoonlijke eigenschappen en competenties (persoonlijke vaardigheden), talen kennis, pc-vaardigheden, nevenactiviteiten (denk aan vrijwilligerswerk) en referenties.

Het is mogelijk om eerst je werkervaring te vermelden gevolgd door je opleidingen. Dit is handig om te doen als je werkervaring in verhouding “hoger” is dan je behaalde diploma’s of als de werkervaring belangrijker is voor de functie waarop je solliciteert dan je opleidingen.

Er zijn een aantal doodzondes die je kunt begaan bij het maken van een cv. Probeer deze te allen tijde te vermijden.  Hieronder volgt een lijst van wat vooral NIET te doen!

voorkomen van fouten in je cv

Voorkom deze fouten in je curriculum vitae

Snel gemaakt

Zorg ervoor dat je curriculum vitae er niet afgeraffeld uit ziet.  Je laat je cv uitstralen dat hij met zorg en aandacht gemaakt is, door aandacht te besteden aan de inhoud en lay-out.

Controleer op spel- en grammatica fouten

Lees hem door en pas de spellingscontrole van bijvoorbeeld Word toe op je document. Vermijd tevens “chattaal” en ongepaste afkortingen.

Hou je curriculum vitae in de “Ik-vorm”

Dus zeg niet “Willem is een financieel genie” maar “Ik ben een financieel genie”

Zorg voor een volledige Personalia

Een volledige personalia bestaat minimaal uit je naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en je e-mailadres.

Voorbeeld personalia zonder foto

CV Personalia

Voorbeeld personalia met foto

Cv Personalia Voorbeeld (curriculum vitae personalia)

Gebruik geen infantiel email adres

Zorg er voor dat je email professioneel en neutraal over komt. Dus gebruik bijvoorbeeld geen koosnaampjes in je email, zoals; lieverdje@mail.com maar gebruik bijvoorbeeld gewoon je voor- en achternaam eva.bosch@mail.com.

Te kort/te lang

Het is gebruikelijk om er voor te zorgen dat je cv gemiddeld op 1,5 á 2 A4 past. Als dit niet lukt omdat bepaalde informatie noodzakelijk is om te vermelden prop het dan niet op een te kleine ruimte met een kleiner lettertype. Hierdoor word je cv onoverzichtelijk en is hij niet duidelijk leesbaar. Maak hem ook niet onnodig langer dan nodig en laat dus irrelevante informatie weg en pas je lettertype aan.

Pc-vaardigheden; internetten en e-mailen

Vermeld dit niet als pc-vaardigheden

Functietitels weglaten

Laat nooit functietitels weg. Je curriculum vitae wordt gescreend op functietitels, als je deze weg laat komt het over alsof je iets probeert te verbloemen of je het mooier probeert te maken dan het in werkelijkheid is.  Let hier eveneens op bij je taak omschrijving van de functies in je cv.

Sjablonen en Templates

Wil je een beter en gevisualiseerd beeld van de indeling van het curriculum vitae en/of wil je ideeën opdoen voor je lay-out ga dan naar onze voorbeeld CV’s.

CV VoorbeeldInhoud *Sjabloon info
CV Voorbeeld Prestonadministratief medewerker1 pagina
CV Voorbeeld Sheffieldsales, commercieel HBO, WO2 pagina's
CV Voorbeeld Coventryautomonteur, schadehersteller1 pagina
CV Voorbeeld Leicesterhoreca, orderpicker, magazijnkracht2 pagina's met foto optie
CV Voorbeeld Kingstonproductie, schoonmaak1 pagina met foto optie
CV Voorbeeld Newportsecretaresse, administratie, secretarieel2 pagina's
CV Voorbeeld Oxfordreceptioniste, kantoor, hotel2 pagina's met foto optie
CV Voorbeeld Chesterfieldlogistiek medewerker, productie, metaalbewerker2 pagina's met foto optie
CV Voorbeeld Lancasterverpleegkundige, zorg2 pagina's
CV Voorbeeld Carlylefinance, bank en verzekeringswezen, student, starter2 pagina's met foto optie
* Inhoud is ter illustratie. Elk sjabloon kan je gebruiken ongeacht of de inhoud slaat op jouw situatie.

Hieronder zie je een standaard curriculum vitae. De overgrote meerderheid van sollicitanten maakt gebruik van deze standaard versie bij het sollicitatieproces. Om je kansen te vergroten en om positief op te vallen bij een werkgever raden we je aan om een van de vele voorbeeld cv sjablonen op onze website geheel gratis te gebruiken.

Maak je eigen originele cv door onze sjablonen te personaliseren voor jouw eigen situatie. Bij andere websites zijn soort gelijke cv sjablonen tegen betaling.

Sollicitatiebijbel onderscheidt zich door haar sjablonen en templates geheel GRATIS aan te bieden!

Voorbeeld Basis CV

PERSONALIA

Naam:
Adres:
E-mail:
Mobiel:
Geboortedatum:
Nationaliteit:

WERKERVARING

Datum werkzaam
Naam bedrijf en plaatsnaam
Functietitel
Werkzaamheden / verantwoordelijkheden / behaalde resultaten:

  • Verantwoordelijk voor …..
  • Werkzaamheden bestonden uit …

TALEN

Talen die je beheerst en de mate van beheersing van de taal.

Bijvoorbeeld:
Nederland: moedertaal
Engels: uitstekende beheersing
Duits: goede beheersing

PC-VAARDIGHEDEN

Met welke software heb je ervaring en wat is je beheersing hiermee?

CERTIFICATEN

Naam van het certificaat / al dan niet behaald / datum / instelling etc.

KERNCOMPETENTIES

Competentie 1: jouw beschrijving van deze competentie betreffende op jou.
Competentie 2: voor een volledige beschrijving van een competentie zie onze voorbeeld sjablonen
Competentie 3: idem

Vervolg artikelen

Sollicitatiebrief | Motivatiebrief
Sollicitatiebrief tips en trucs
Open sollicitatie en open sollicitatiebrief
Veilig online solliciteren
Hoe maak je een SWOT analyse voor je sollicitatie?