Sollicitatiebrief | Motivatiebrief

Als je gaat solliciteren op een functie schrijf je een sollicitatiebrief ook wel motivatiebrief genoemd. Je curriculum vitae en je brief vormen samen de belangrijkste tools om de aandacht te trekken van werkgevers. Door beide zo aantrekkelijk mogelijk te maken kun je uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek.

Motivatiebrief

Is er een verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief? Ja en nee. Een sollicitatiebrief is te allen tijde een motivatiebrief maar een motivatiebrief hoeft niet altijd een sollicitatiebrief te zijn.

Aan de hand van dit voorbeeld is de zaak hopelijk opgehelderd. Je kunt je bijvoorbeeld als student aanmelden voor een opleiding. Voor sommige universitaire master opleidingen wordt er geëist dat je een motivatiebrief schrijft. In dit voorbeeld wil je worden aangenomen voor de opleiding als student en solliciteer je niet naar een functie in arbeidsverband. In dit voorbeeld heet het dus een motivatiebrief en NIET een sollicitatiebrief.

Voor het gemak en omdat beide brieven in de meeste andere gevallen identiek zijn aan elkaar zullen we beide benamingen door elkaar gebruiken op onze website.

Wat is een goede sollicitatiebrief?

Bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief moet je buiten de lay-out (stijl van opmaak) van je brief op verschillende inhoudelijke punten letten.

Bedrijven krijgen jaarlijks duizenden sollicitaties binnen, hierdoor wordt het sollicitatieproces lopendebandwerk. De kunst is dus om er voor te zorgen dat je er uit springt met je brief en cv tussen deze duizenden sollicitanten.

Jouw sollicitatie is een reclame tekst voor jezelf, zorg er voor met deze reclame tekst dat het de moeite waard wordt om jou persoonlijk te leren kennen. Aan de hand van je schriftelijke sollicitatie wordt eigenlijk al getest of je geschikt bent voor de functie.

De recruiter haalt uit je sollicitatie informatie over jou als persoon en over je prestaties in het verleden. Er uit springen met je sollicitatie kun je doen door creatief te zijn met de lay-out van je brief en cv. Let bij het gebruik van creativiteit er wel op dat je sollicitatie overzichtelijk blijft en dat je de formele regels in acht blijft nemen. En neem de aanwijzingen die je terug vind in de vacature of advertentie serieus.

Opbouw sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief heeft een traditionele indeling. Hou je aan deze indeling ook als je besluit om creatief te zijn.

De traditionele indeling van een sollicitatie- of motivatiebrief ziet er als volgt uit:

1                    Afzender

(titel) Voor- en achternaam

Adres

Eventueel mobiel nummer

Eventueel e-mail adres

2                    Geadresseerde

Bedrijf

Afdeling

Naam contactpersoon

Adres

3                    Plaats en datum

 

4                    Betreft

waarom gaat het (sollicitatie) en de functie met eventueel een kenmerk als dit in de vacature of advertentie wordt vermeld

 

5                    Aanhef

6                    Inleiding

 

7                    Motivatie voor de sollicitatie en reclame voor jezelf

 

8                    Afsluiting

 

9                    ‘Met vriendelijke groet’

 

10                 Persoonlijke ondertekening

 

11                 Vermeldingen van de bijlagen

Sollicitatiebrief schrijven.

Bij het schrijven van je perfecte sollicitatiebrief raden we je aan om bovenstaande 11 stappen in acht te nemen voor de opbouw van je brief. Vervolgens bestudeer je de tips en de belangrijke regels waar je aan moet houden → voor een goede inhoud van je brief.

Bij dit proces is het natuurlijk erg handig om je inspiratie te halen uit de vele uitstekende voorbeeld sollicitatiebrieven op onze website. Vergeet niet dat je motivatiebrief en je cv je uitnodiging zijn voor je kennismaking met het bedrijf. Bereid je goed voor neem je tijd bij het schrijven een goede brief.

Voorbeeld Sollicitatiebrief

Aan de hand van bovengenoemde werkwijze worden de sollicitatiebrief voorbeelden op onze website uitgewerkt. Laat je inspireren bij het schrijven van je brief door onze voorbeelden. Let op dat je niet alles letterlijk overneemt. Probeer zoveel mogelijk in je eigen woorden te vertalen in je motivatiebrief.

Onze voorbeeld brieven zijn geschreven door professionals en in de praktijk gebruikt met succes. Bekijk alle sollicitatiebrief voorbeelden voor een optimale inname van materiaal dat je kan gebruiken in je persoonlijke sollicitatiebrief.

Sollicitatiebrief voorbeelden:

Administratief medewerker
Automonteur
Kassa medewerker / Cassiere
Motivatiebrief magazijnmedewerker (met ervaring) / Heftruckchauffeur
Motivatiebrief magazijnmedewerker (weinig tot geen ervaring) / orderpicker
Motivatiebrief horeca /  medewerker bediening
Secretaresse
Verkoopster / Verkoper
Klantenservice

Overige interessante artikelen:

Solliciteren: het startpunt
Curriculum vitae en voorbeeld cv
Motivatiebrief schrijven
Open sollicitatie
Veiligheid bij online solliciteren
SWOT-analyse maken voor je sollicitatie