Sollicitatiegesprek

Het moment suprême is aangebroken: het sollicitatiegesprek. Na een grondige voorbereiding op je sollicitatiegesprek ga je nu echt op gesprek. De kennis die je, je hebt opgedaan ga je nu in de praktijk brengen. Een aantal punten waar je tijdens je sollicitatiegesprek op moet letten worden hieronder kort en bondig doorgenomen.

Sollicitatietips bij je sollicitatiegesprek

De eerste indruk

Zorg bij binnenkomst al voor een goede eerste indruk. Dus niet alleen bij je gesprekspartner(s) maar ook bij de receptioniste waar je je eventueel meld. Wees vriendelijk en beleefd en zorg voor een positieve uitstraling.

Goede handdruk

Spreek bij het voorstellen aan je gesprekspartner(s) je naam duidelijk uit en geef een stevige hand. Stevig betekent niet dat je moet knijpen.

Relax!

Probeer ontspannen over te komen. Ga niet aan dingen friemelen of met je pen klikken. En zorg voor een open vriendelijke uitstraling met een glimlach.

Hoffelijkheid

Wees te allen tijde beleefd.

Oogcontact met gesprekpartner(s)

Zorg voor voldoende oogcontact. Als je meerdere gesprekspartners hebt zorg dan voor een goede verdeling in het oogcontact tussen de meerdere partners. Voldoende oogcontact zorgt er ook voor dat je zelfverzekerd overkomt.

Correct antwoorden

Luister aandachtig naar de gestelde vragen, is iets niet duidelijk geef dit dan aan. Neem de tijd om te antwoorden, korte stiltes zijn niet om even na te denken over een duidelijk en goed antwoord. Vermijdt het zoveel mogelijk om alleen met ja of nee te antwoorden maar geef uitleg bij je ja of nee antwoord.

In het artikel de 64 meest gevraagde sollicitatievragen worden vragen behandeld die je kunt verwachten tijdens je gesprek.

Aangenaam spreken

Spreek in een rustig tempo en articuleer duidelijk. Zorg er wel voor dat het niet monotoon wordt waardoor je de aandacht en interesse van je gesprekspartner verliest. Probeer stopwoorden en het ‘woord’ ehhh te vermijden als je nadenkt of een antwoord afsluit.

Nooit negatief over het verleden

Laat je niet negatief uit over je (ex-)werkgever. Vertellen tijdens een sollicitatiegesprek dat je ontslagen bent is een lastig onderwerp bijvoorbeeld. Zie hier hoe je daar het best mee om kunt gaan tijdens het sollicitatiegesprek. → Ontslagen bij je vorige werkgever?

Aantekeningen maken

Maak aantekeningen tijdens of vlak na het gesprek. Dit kan handig zijn voor een eventueel vervolg gesprek en dit kan handig zijn voor jezelf om na te gaan wat goed ging tijdens het gesprek en wat eventueel in de toekomst beter kan.

Heb je een vraag? Stel hem aan het eind

Stel de vragen die je zelf wilt stellen zoveel mogelijk aan het eind van het sollicitatiegesprek. Meestal krijg je op dat moment ook de tijd geboden om zelf vragen te stellen. Zaken die al aanbod zijn gekomen tijdens het gesprek kun je dan schrappen van je vragen lijstje.

Bedanken

Voor een goede afsluiter bedank je, je gesprekspartner(s) aan het einde van het sollicitatiegesprek voor de genomen tijd, moeite en aandacht.

Kleding en uiterlijke verzorging

De juiste kledingkeuze en een goede uiterlijke verzorging tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijker dan je zou denken. Lees het artikel waarin wij je adviseren over dit onderwerp.

Sollicitatiegesprek afgerond? En nu?

Nadat je je goed had voorbereid op het sollicitatiegesprek gaven we je hierboven nog punten waar je op moest letten tijdens het sollicitatiegesprek. Om je sollicitatie echt nog even een zetje te geven kun je ervoor kiezen om een aantal dingen te doen nadat je je sollicitatiegesprek succesvol hebt afgerond.

In het artikel na het gesprek bespreken we deze extra zetje. Dit is uiteraard niet een must. Je kunt hiervoor kiezen maar niet doen is ook niet erg. Het allerbelangrijkste gedeelte van het sollicitatieprocedure heb je namelijk al afgerond.