Vertellen tijdens een sollicitatiegesprek dat je ontslagen bent

Als je bij je vorige werkgever ontslagen bent is dit al lastig genoeg, om het dan ook nog eens te moeten melden bij een eventuele toekomstige werkgever maakt het natuurlijk niet leuker.

Als er tijdens het sollicitatiegesprek niet naar gevraagd wordt hoef je hier natuurlijk ook niks over te zeggen. Maar de kans is groot dat je gesprekspartner informeert naar de reden van vertrek of beëindiging van het dienstverband bij je vorige werkgever.

Is je dienstverband beëindigd wegens bedrijfseconomische redenen is er natuurlijk niks aan de hand en kun je dit gewoon melden.

Is je dienstverband beëindigd wegens een conflict of omdat jij, je werkzaamheden niet naar tevredenheid uitvoerde is dit natuurlijk lastiger om mee te delen. Waarschijnlijk ben je bang dat dit negatief overkomt en je kansen op een nieuwe baan kleiner maakt.

Ontslagen bij vorige werkgever? Hoe vertel ik dat bij sollicitaties?
Ontslagen bij vorige werkgever? Hoe vertel ik dat bij sollicitaties?

Een aantal tips om de reden van ontslag toch zo goed en positief mogelijk te brengen

Beheers je emoties

Kom niet extreem emotioneel over. Zorg er voor dat je emoties, over dat je ontslagen bent, niet de overhand nemen op het moment dat je er over vertelt. Vertel dit in rust en kalmte. Er is geen bedrijf dat zit te wachten op iemand die zijn emoties niet in de hand heeft. Dit beïnvloed namelijk ook de werkzaamheden.

Maak je verhaal niet te langdradig

Op het moment dat je alles tot in detail uit gaat leggen kan het overkomen alsof je iets te verbergen hebt. Wees helder, kort en duidelijk in je verhaal. Mocht je gesprekspartner hierna nog vragen hebben merk je dit vanzelf.

Nooit je ex werkgever bashen!

Wat je ook doet, spreek geen kwaad en vuil over je vorige werkgever. Doe dit ook niet als het ontslag in jouw ogen totaal onterecht was en jou op geen enkele manier blaam trof.

Positief handelen

Benader de situatie positief en vertel wat je er van geleerd hebt. Als je hebt verteld wat je van de situatie geleerd hebt en hoe je er door gegroeid bent ga je meteen over op het volgende advies.

Benadruk wat jij te bieden hebt

Hierbij kun je het vorige punt op een positieve manier gebruiken. Gebruik je leerpunt en wat jij daardoor nu kan betekenen voor het bedrijf. Benadruk nog eens de andere kwaliteiten die je hebt waardoor jij zo geschikt bent voor de functie. Zorg dat je ontslag niet meer interessant is. Op deze manier zorg je voor een positief einde van het gesprek.

Dus wat je ook doet hou het positief. Bekijk je ontslag zelf ook op deze manier en probeer hier dus ook daadwerkelijk je leerpunten uit te trekken. Dit vergroot je zelfkennis en meer kans van slagen in de toekomst.

Overige sollicitatiegesprek artikelen

Sollicitatiegesprek voorbereiden
Het Sollicitatiegesprek
Sollicitatievragen tijdens sollicitatiegesprek
Kledingkeuze en uiterlijke verzorging bij je sollicitatiegesprek
Medische keuring bij sollicitaties
Rechten en plichten van sollicitanten