Rechten en plichten bij sollicitaties

Iedere sollicitant zou op de hoogte moeten zijn van zijn of haar rechten en plichten bij een sollicitatie. Er zijn een drietal hoofdthema’s waarover de werkgever geen vragen mag stellen aan de sollicitant tijdens een sollicitatiegesprek. Dit betreft onderwerpen zoals de gezondheid van een sollicitant, bepaalde informatie in de privésfeer van de sollicitant en een eventuele zwangerschap of zwangerschapswensen van een sollicitant.

Solliciteren en gevoelige informatie

Gezondheid

Het is wettelijk bepaald dat je in je cv, motivatie of tijdens je sollicitatiegesprek niets hoeft te melden over je gezondheid. Het is zelfs verboden voor de werkgever om hier vragen over te stellen, dit is bepaald in de Wet op Medische keuringen. Aan dit recht zit echter een maar verbonden. Is het namelijk zo dat je gezondheid een belemmering vormt voor het uitvoeren van je werkzaamheden, dan ben je wel verplicht om het een en ander te vertellen over je gezondheid.

In welke gevallen ben je verplicht wel meer te vertellen;

  • Als je gezondheid er voor zorgt dat je niet al je taken ten behoeve van je functie kunt uitvoeren
  • Als je van tevoren weet dat je regelmatig afwezig zult zijn
  • Als je een aangepast werkplek nodig hebt door bijvoorbeeld een lichamelijke handicap
  • Als je meer tijd nodig zult hebben voor dezelfde taken in vergelijk met collega’s

De keuze is dus aan jou of je informatie over je gezondheid vermeld behalve in de gevallen waarin dit verplicht is. Bekijk voor jezelf wat het meest gunstig is, vermelden of verzwijgen, en in geval van verzwijgen hoe haalbaar is dit.

Heb je een cv-gat door ziekte is het misschien beter om eerlijk te zijn. Mocht je er voor kiezen om informatie over je gezondheid te delen doe dit dan zo kort en positief mogelijk. Breng het gesprek daarna op een ander (positief) onderwerp en leg de nadruk op wat je wel kunt.

Privezaken

De werkgever mag geen vragen stellen naar je politieke voorkeur, je seksuele geaardheid, je etniciteit of op je levensovertuiging. Je hoeft geen antwoord te geven in dit soort situaties. Vragen die kunnen leiden tot discriminatie zijn verboden op grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG).

Zwangerschap

Ook in het geval van zwangerschap is de keuze aan jou of je dit meldt in je cv, motivatie of tijdens je gesprek. In het geval dat je hoogzwanger bent en je duidelijk ‘showt’ kun je er natuurlijk niet omheen. In dit geval is het handig om het zelf te melden. Is je buikje nog niet te zien kun je er voor kiezen om het stil te houden. Tijdens het eind van een eventueel tweede gesprek is een goed moment om te melden dat je zwanger bent als je er voor kiest om dit te melden.

In principe mag een werkgever je nooit voor de functie afwijzen omdat je zwanger bent. Als je wel afgewezen wordt zal de werkgever dit natuurlijk nooit als reden geven.

Heb je het vermoeden dat je toch afgewezen bent om het feit dat je zwanger bent, dan kun je hiermee naar het CGB (Commissie Gelijke Behandeling) stappen. Hier kun je een ‘verzoek om een oordeel’ indienen. Het CGB beoordeelt dan of het bedrijf/werkgever in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving heeft gehandeld.

Ook interessant om te lezen:

Sollicitatiegesprek artikelen:

De beste voorbereiding op een sollicitatiegesprek
Het Sollicitatiegesprek: tips en trucs
Na het Sollicitatiegesprek (bedankbrief / bedank e-mail)
Kleding en uiterlijke verzorging bij een sollicitatiegesprek

Assessment artikelen:

Assessment
Persoonlijkheidstest
Capaciteitentest
Assessment oefenen
Capaciteitentest oefenen

GRATIS voorbeelden

Sollicitatiebrief voorbeelden
Curriculum Vitae voorbeelden