Assessment oefenen

Als je je goed wilt voorbereiden op een assessment dan moet je een assessment oefenen. Oefening baart kunst! Alleen, niet alle onderdelen zijn goed te oefenen. Voor sommige onderdelen zijn er genoeg mogelijkheden om te oefenen door middel van online verkrijgbare testen.

De ene test is het andere niet en je krijgt natuurlijk niet dezelfde vragen of probleemstukken voorgelegd als tijdens je voorbereiding. Maar het is wel aan te raden dat je bekend raakt met de materie waaraan je blootgesteld zal worden.

In het artikel Assessment hebben we een overzichtelijk beeld neergezet van de meest belangrijke facetten van dit onderdeel van de sollicitatie procedure. In dit artikel geven we je tips en trucs, handige voorbeelden en goede links die jou op weg kunnen helpen met je voorbereiding.

Voorbereiding per Assessment onderdeel

Hieronder zullen we je per onderdeel meenemen voor een ultieme voorbereiding. Dit artikel behandeld de volgende 3 onderdelen en geeft je een handleiding bij je assessment oefenen proces:

  1. Persoonlijkheidstest
  2. Capaciteitentest
  3. Assessment Center opdrachten

 

Persoonlijkheidstest bij een assessment

Persoonlijkheidstest oefenen?

De persoonlijkheidstest is misschien wel het meest populaire onderdeel bij een assessment. Je hoeft natuurlijk niet je persoonlijkheid ‘te oefenen’ om je daarop voor te bereiden. Je bent wie je bent en je anders voordoen is dan je bent is niet raadzaam.

Bovendien, door de grote hoeveelheid vragen en of stellingen die steeds terugkeren in een andere vorm met steeds veranderende opties als antwoorden is het ook nog eens erg moeilijk om consistent steeds op dezelfde wijze te antwoorden.

Sociaal wenselijkheid

Als er teveel inconsistenties zijn in je antwoorden is het ook mogelijk dat je een hoge score behaalt op sociaal wenselijk antwoorden. Hierdoor kan er geconcludeerd worden dat je niet helemaal eerlijk hebt geantwoord in je persoonlijkheidstest.

Wat kan je dan wel doen ter voorbereiding?

Probeer zo eerlijk mogelijk antwoord te geven op elke vraag. Als er een vraag gesteld wordt probeer dan zoveel mogelijk antwoord te geven aan de hand van werk gerelateerde situaties en anders je privé leven.

Focus je op positieve ervaringen in je werk of privé verleden en niet al te zeer op negatieve ervaringen. Mocht je twijfelen bij de beantwoording van een vraag probeer dan jezelf af te vragen wat iemand zou antwoorden of handelen die aan het functie profiel voldoet.

Online Persoonlijkheidstest

Je kunt alvast een persoonlijkheidstest online doen om jezelf bekend te maken met de vragen die gesteld kunnen worden. Je hoeft dit onderdeel dus niet te oefenen maar het is handig om er kennis mee te maken. Hier vind je gratis persoonlijkheidstesten waar je alvast een kijkje kan nemen:

  1. Persoonlijkheidstest van 16Personalities
  2. Persoonlijkheidstest van Ministerie van Werk, Onderwijs en Vorming (Belgie)
  3. Persoonlijkheidstest van AT

 

Capaciteitentest, iq-test, intelligentietest, sollicitatie, assessment

Capaciteitentest oefenen

Een capaciteitentest is een onderdeel waar je prima op kunt voorbereiden. Dit onderdeel van het assessment oefenen heeft het meeste zin en is makkelijker door de grote hoeveelheid aan online oefenmateriaal. Het is ongelofelijk belangrijk dat je voldoet aan een aantal voorwaarden als je een capaciteitentest of intelligentietest gaat doen.

Goede nachtrust en ontspanning

Om een zo maximaal mogelijk hoge scoren te halen is het ontzettend belangrijk dat je UITGERUST en ontspannen bent. Dit betekent dat je een goede nachtrust moet hebben gehad. Je moet je goed kunnen concentreren tijdens een capaciteitentest en optimaal presteren onder tijdsdruk.

Negatieve factoren

Slaapgebrek, depressiviteit, (over)vermoeid of ziek zijn zijn allemaal factoren die je score flink negatief kunnen beïnvloeden. In sommige gevallen kan je 10 tot 20% lager scoren dan je zou scoren in ‘normale’ omstandigheden.

De bovenstaande factoren kunnen desastreus zijn voor je resultaat bij een IQ-test of capaciteitentest. Deze factoren kunnen niet alleen bij een capaciteitentest maar ook bij overige opdrachten een negatief invloed hebben.

Doe er alles aan om zo uitgerust mogelijk te zijn en in geval van ziekte probeer tijdig te bellen en te vragen of het mogelijk is om je capaciteitentest te verzetten.

Voorbeeld capaciteitentest van Sollicitatiebijbel

De meest voorkomende testen bij een capaciteitentest worden in het artikel capaciteitentest oefenen behandeld.

Onderstaande sub-testen worden allen met duidelijke voorbeeldvragen en antwoorden toegelicht in bovenstaand artikel.
Analogieën, Syllogismen, Figuurreeksen, Antoniemen, Associatietesten, Woordkennistesten, Cijferreeksen, Numerieke redeneersommen, Redactiesommen, Kubussen vouwen, Figuurreeksen

Misschien is de capaciteitentest wel het enige onderdeel waarvoor je je goed kan voorbereiden bij het assessment oefenen proces. Er zijn vele tests die je gratis en soms tegen betaling kan doen op het internet.

Assessment Center, postbak, postvak, rollenspel

Assessment center voorbereiding

Voor uitleg over de verschillende opdrachten verwijzen we je door naar ons artikel over Assessments. Assessment Center-opdrachten zijn helaas geen opdrachten die je over en weer kan oefenen op het internet zoals dat bij een capaciteitentest. Wel is het verstandig om stil te staan bij de punten waar je aandacht aan moet besteden.

Er zijn twee geweldige boeken voor de Nederlandse markt geschreven op het gebied van AC-opdrachten. Assessment Centers van Dr. Jack J.R. van der Minden en Assessment Doen van Bas Kok en Ferry de Jongh. Het is raadzaam om de hierboven aangeraden boeken op te nemen in je oorlogskas voor een goede voorbereiding.

In het artikel assessment center voorbereiden vind je ontzettend belangrijke tips die je moet volgen bij deze opdrachten. Per individueel onderdeel presenteren we je een leidraad om aan te houden.

Assessment Artikelen
1. Assessment
2. Assessment oefenen
3. Persoonlijkheidstest
4. Capaciteitentest
5. Capaciteitentest oefenen
6. Assessment center
7. Assessment center voorbereiden