Assessment voorbereiden

Een assessment voorbereiden is niet vergelijkbaar als de voorbereiding op een capaciteitentest. Een capaciteitentest is makkelijker voor te bereiden door een geweldige aanbod van online testen en voorbeelden die je wegwijs maken om het maximaal haalbare resultaat te scoren.

Er zijn wel belangrijke tips die je een enorme stap op weg kunnen helpen bij het zo goed mogelijk afronden van je assessment center opdracht.

Hieronder een aantal tips wat je zelf kunt doen ter voorbereiding bij een assessment center opdracht. Neem alle punten goed door en gebruik ze bij het voorbereiden en uitvoeren van de opdrachten.

Allereerst zijn er algemene tips die je in acht moet nemen voor alle opdrachten bij je assessment voorbereiding. Vervolgens hebben we specifieke tips per individueel opdracht in dit artikel. Het assessment voorbereiden door je handig te maken met deze tips zullen je kansen vergroten voor succes.

Tips Assessment Center Methode

 1. Zorg er voor dat je uitgerust ben op de dag van het assessment. Als je ziek bent geef dit dan van tevoren aan, misschien is het mogelijk om je afspraak te verzetten.
 2. Net als bij je sollicitatiegesprek, zorg dat je op tijd bent. Plan je reis dus van tevoren.
 3. Neem je curriculum vitae nog even door. Het kan zijn dat er tijdens het assessment naar je loopbaan gevraagd wordt.
 4. Probeer de test “niet te slim af te zijn”. De assessoren zijn hier op voorbereid evenals de testen. Je zult namelijk niet de eerste zijn die dit probeert.
 5. Net als bij je sollicitatiegesprek besteedt je aandacht aan je kleding en uiterlijke verzorging. Zorg er wel voor dat je kleding aanhebt waar je, je comfortabel in voelt.
 6. Overschat het assessment niet maar onderschat hem ook niet. Neem het assessment niet te licht op, het is uiteindelijk een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure. Maar het is ook niet nodig om met knikkende knieën en klotsende oksels er heen te gaan. Dus neem het serieus maar maak het voor jezelf niet te zwaar.
 7. Ga de assessoren niet inpalmen door te slijmen om in een goed blaadje proberen te komen. Blijf te allen tijde jezelf. Probeer uiteraard wel spontaan, open en enthousiast over te komen maar zorg er voor dat dit niet te gemaakt wordt.
 8. Vraag na het assessment om een nabespreking. Een nabespreking is te allen tijde leerzaam, ook voor een eventueel volgende assessment in de toekomst.

 

Postvak oefening, postbak oefening, assessment oefenen en voorbereiden

Postbak / Postvak voorbereiden

Voor de postbak oefening is het handig om rekening te houden met onderstaande tips. Focus je op de hoofdlijnen en onthoudt op welke punten je kunt scoren:

 1. Het effectief omgaan met je tijd om zo goed mogelijk de taken af te ronden.
 2. Laten zien welke taken prioriteit hebben boven andere taken.
 3. Anticiperen op zaken die kunnen voortvloeien uit de opdrachten en het oplossen daarvan.
 4. Als er taken zijn die je kan delegeren dan doe je dit waar nodig en waar mogelijk.

 

analyse en presentatie bij assessment, voorbereiden op assessment

Analyse en Presentatie voorbereiden

Bij deze opdracht is het van belang om rekening te houden met de volgende punten:

 1. Probeer je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen bij je voorbereiding.
 2. Tijdens je presentatie hou je rekening dat je al je assessoren evenveel aandacht geeft door oogcontact te maken met hen.
 3. Je straalt geen onzekerheid maar zelfvertrouwen uit tijdens je presentatie. Articuleer goed, maak gebruik van je handen tijdens het presenteren. Communicatie is meer dan alleen praten, het non-verbale is net zo belangrijk.

 

Rollenspel opdracht bij assessment, assessment voorbereiden

Rollenspel voorbereiden

 1. Blijf te allen tijde kalm! De acteur kan tijdens het rollenspel het jou zo moeilijk mogelijk maken en in lastige situaties kunnen meenemen. Jij raakt niet in paniek en blijft kalm in elke situatie.
 2. Luisteren in een rollenspel is ontzettend belangrijk. Er is tenslotte een situatie tijdens het rollenspel waarin ook een ander (de acteur) je een hoop informatie geeft waar je tot een oplossing mee zal moeten kunnen komen. Door alleen bezig te zijn met wat jij hebt te zeggen zal je essentiële informatie missen.
 3. Doe actief mee maar blijf vooral jezelf.

 

groepsdiscussie bij assessment center, assessment voorbereiden

Groepsdiscussie voorbereiden

Ook bij deze opdracht gelden dezelfde regels als bij het rollenspel en de presentatie. Probeer zo actief mogelijk te participeren bij de discussie. Luister aandachtig naar andere participanten en reageer waar nodig.

Als jij aan het woord bent probeer je zo duidelijk mogelijk te articuleren, helder je punt maken zonder dat je afdwaalt in je argumentatie en eis je de aandacht op dat moment op jezelf door zelfvertrouwen (let op dat je niet verward met arrogantie en bot gedrag!). Samenwerking is essentieel. Je toont respect aan de participanten maar vergeet niet dat jij wilt opvallen in positieve zin bij de assessoren.

Assessment Artikelen
1. Assessment
2. Assessment oefenen
3. Persoonlijkheidstest
4. Capaciteitentest
5. Capaciteitentest oefenen
6. Assessment center
7. Assessment center voorbereiden