Sollicitatiegesprek voorbereiden

Voor je daadwerkelijk op gesprek gaat ga je je sollicitatiegesprek voorbereiden. Hiermee voorkom je stress op voorhand en onzekerheid tijdens het sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk!

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te doen ter voorbereiding op je gesprek. Het is belangrijk dat je tijd investeert in het voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Dit betekent dus niet dat je de dag voor het gesprek begint met je voorbereiding maar ruim daar voor al!

10 tips bij een sollicitatiegesprek voorbereiding

1. Bevestig de uitnodiging

Door dit te doen zet je, jezelf weer even in “the picture” en maak je een positieve indruk. Stuur bijvoorbeeld een e-mail en bedank hierin voor de uitnodiging en laat weten dat je uitkijkt naar het gesprek. Hou het wel kort en bondig.

2. Bestudeer de vacature en match deze met jouw kwaliteiten

Maak een lijst met competenties, kennis en persoonlijke eigenschappen die gevraagd worden voor de functie en waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn voor de functie. Maak hierna een lijst met competenties, kennis en persoonlijke eigenschappen die jij bezit. Zet ze tegenover elkaar en match jouw persoonlijke lijst met de lijst die je gemaakt hebt voor de functie. Vraag eventueel hulp van anderen bij het creëren van jouw persoonlijke lijst. Het is goed om hier kritisch in te zijn zodat het later niet overkomt alsof je te hoog van de toren hebt geblazen en dingen niet waar kunt maken.

3. Vragen sollicitatiegesprek oefenen

Bedenk standaard sollicitatie vragen die uit de vraag in de vacature voort kunnen vloeien en oefen met de antwoorden. Als je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek zijn dit de zaken waarin jouw toekomstige werkgever eventueel geïnteresseerd is;

  • Wat kun jij voor het bedrijf betekenen?
  • Waarom wil jij deze functie en waarom bij hun bedrijf?
  • Wie ben jij als persoon?

Bereid je dus voor op de vragen die vanuit dit oogpunt gesteld kunnen worden.

Je wilt op een goede manier je op je sollicitatiegesprek voorbereiden. Je kan er niet om heen als je je niet voorbereidt op vragen die gesteld gaan worden tijdens je gesprek. Bereid je voor op de meest gestelde sollicitatievragen
Sollicitatiebijbel heeft een lijst met 64 van de meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek opgesteld die je in de praktijk kan verwachten.

4. Zoek informatie over het bedrijf

Door informatie te zoeken over het bedrijf en de bedrijfscultuur kun je, je beter inleven in de persoon naar wie het bedrijf opzoek is en je beter voorbereiden op de vragen die er gesteld gaan worden om te kijken of jij bij het bedrijf past. Daarnaast kun je voor jezelf bepalen of dit het soort bedrijf is waar jij voor wilt werken met de cultuur die binnen het bedrijf heerst.

5. Zoek informatie over je gesprekspartner(s)

Achterhaal met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Is het 1 persoon of zijn het meerdere? Ga je met de algemeen directeur in gesprek, is het iemand van personeelszaken of een leidinggevende van de afdeling? Met een simpele Google check van de desbetreffende personen kan je heel wat informatie achterhalen over je gesprekspartners. Vaak hebben deze mensen een LinkedIn waar je belangrijke informatie uit kunt halen. Wellicht ontdek je gemeenschappelijke interesses of misschien zelfs een gedeelde kennis.

6. Bedenk wat je gaat dragen en leg je kleding vast klaar

Voorkom last minute stress voor je vertrekt naar je sollicitatiegesprek! Door je kleding de dag ervoor al klaar gezet te hebben bespaar je tijd en stress voor vertrek. Lees ons artikel over kleding en uiterlijke verzorging voor op het sollicitatiegesprek door voor tips.

7. Leg de spullen klaar die je mee wilt nemen

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen bij je sollicitatiegesprek;

  • De uitnodigingsbrief of e-mail
  • Een (kopie) van je sollicitatiebrief en curriculum vitae
  • Blocnote en pen
  • Agenda
  • Lijst met vragen die je zelf wilt stellen
  • Kauwgom of mondspray (uiteraard je kauwgom niet inhouden tijdens het gesprek)
  • Je portfolio en referentielijst indien van toepassing

Zorg ervoor dat je de stukken en overige dingen meeneemt in een ordner en/of nette tas. Het staat niet netjes om met bijvoorbeeld een plastic tas aan te komen en dat de stukken er slordig en gekreukeld uitzien zodra je ze tevoorschijn haalt.

8. Plan je reis

Door alvast je reis en route te plannen kun je voorkomen dat je te laat komt en teveel moet zoeken. Tel 20 minuten bij de reistijd op voor het voorkomen van eventuele vertragingen door bijvoorbeeld file. Op een eerste gesprek te laat komen is een absolute no go! Mocht het je onverhoopt ondanks je goede voorbereiding toch gebeuren dat je te laat komt, bel van te voren. Dit is te allen tijde beter dan gewoon te laat komen en je gesprekspartner te laten wachten.

9. Maak een lijst met vragen die je zelf kunt stellen

Het zelf stellen van vragen zorgt er niet alleen voor dat je zelf de informatie krijgt die je graag wilt weten. Het zorgt er ook voor dat je geïnteresseerd en goed voorbereid overkomt. Hierbij is het eerder genoemde punt dus ook van belang, verdiep je niet alleen in de functie maar ook in het bedrijf en stel hier een vraag over.

10. Goede nachtrust voor een sollicitatiegesprek

Het is van essentieel belang dat je goed uitgerust ben tijdens je sollicitatiegesprek. Ga de avond voor het gesprek op tijd naar bed en probeer minimaal 7 tot 8 uur te slapen. Niet alleen zal je uitstraling positiever zijn maar ook je geheugen en je concentratie zullen beter zijn tijdens je sollicitatiegesprek.

Voorbereiding sollicitatiegesprek voltooid en nu?

Het onderdeel sollicitatiegesprek hebben wij in drie onderdelen verdeeld. Namelijk (1) het voorbereiden op een sollicitatiegesprek zoals in dit artikel is behandeld, (2) de punten waar je op moet letten bij het daadwerkelijke moment van het sollicitatiegesprek en last but not least (3) de stappen die je kan ondernemen na het sollicitatiegesprek.