Open sollicitatie

Als je een open sollicitatie verstuurt ( open sollicitatiebrief en curriculum vitae) solliciteer je zonder dat er een vacature open staat. Wat heeft dit dan voor zin zou je zeggen? Erg veel als je het goed aanpakt!

Een aanzienlijk deel van de openstaande vacatures wordt namelijk vervuld door middel van open sollicitaties. Dat er online nog geen vacature is uitgezet betekent namelijk niet dat er ook daadwerkelijk geen functies beschikbaar zijn. Zelfs al is er geen vacature beschikbaar ben jij al opgenomen in het sollicitatiebestand van de organisatie als je open solliciteert. Op het moment dat er een functie beschikbaar is ben jij de eerste rij die in aanmerking kan komen voor een sollicitatiegesprek.

De voordelen van een open sollicitatie

Een open sollicitatie heeft een hoop voordelen. Zowel voor de werkgever als de sollicitant. Hieronder een aantal belangrijke:

Besparing voor het bedrijf

Een open sollicitatie betekent geen advertentiekosten en lange sollicitatie procedures. Dit betekent besparing van tijd en geld voor het bedrijf!

Minder concurrentie

Je bent je concurrentie voor bij een open sollicitatie! Minder concurrentie betekent voor jou betere kansen om uitgenodigd te worden door het bedrijf.

Je toont initiatief

Door een open sollicitatie laat je positieve kwaliteiten zien. Je toont namelijk aan dat je initiatief neemt, dat je gedreven bent en dat je gemotiveerd bent.

Je valt op

Bij een sollicitatie op een openstaande vacature verdwijn je al snel onopgemerkt op de grote hoop. Bij een open sollicitatie gebeurt dit niet en val je dus op.sollicitatiebrieven en cv's op een grote hoop

Voorbereiding op een open sollicitatie.

 • Bepaal voor jezelf welke functie je zoekt en welke functietitels hier aan verbonden zijn. Dit kan namelijk per bedrijf en branche verschillen. Vermeld dus in je open sollicitatie de juiste functie titel.
 • Selecteer bij welke bedrijven je zou willen werken en verdiep je in de organisatie en de cultuur die er heerst. Google er op los. Veel informatie over bedrijven is op het internet of op social media te vinden vandaag de dag.
 • Neem telefonisch contact op met het bedrijf en geef aan dat je een open sollicitatie wilt doen. Vraag aan welke afdeling en/of persoon je, je open sollicitatie kunt richten. Misschien kun je, je zelfs laten doorverbinden met de afdeling waar jij graag zou willen werken. In dit geval kun je veel informatie vragen.
 • Als je telefonisch contact hebt gehad is het erg handig dat je dat in je sollicitatiebrief aangeeft.

  ‘Naar aanleiding van het telefonisch contact met de heer Koopman op 6 maart jl. stuur ik u hierbij mijn motivatiebrief’.

  Of ‘Op 6 maart jl. heb ik telefonisch contact gehad met mevrouw Koopman. Tijdens dit gesprek heb ik mijn interesse kenbaar gemaakt om te solliciteren bij XYZ’. Hierbij wil ik u graag mijn motivatie schriftelijk toelichten.’

De open sollicitatiebrief

In principe is de open sollicitatie, net als een reguliere sollicitatie op een vacature, een reclame boodschap voor jezelf. Neem bij het schrijven van de open sollicitatiebrief dus dezelfde criteria en regels in acht als bij een reguliere sollicitatie. Wees alleen nog duidelijker dan bij je motivatie op een vacature.

Direct door naar onze geweldige open sollicitatiebrief voorbeeld?

Bij een sollicitatie op een vacature solliciteer je gericht op een functie en die eisen die in de vacature worden gesteld. Bij een open sollicitatie is dit niet mogelijk en heb je dus minder houvast. Dit is wat een open sollicitatie moeilijker maakt. Daarom is duidelijkheid van essentieel belang!

Beschrijf in je open sollicitatiebrief het volgende

 • Wie jij bent en wat jou competenties zijn.  Maak het geen opsomming maar kom met voorbeelden waaruit jouw competenties blijken.
 • Naar welke functie jij solliciteert.
 • Wat je motivatie is om juist op die functie te solliciteren.
 • Waarom je juist bij dit bedrijf solliciteert. Laat hierbij zien dat je, je in het bedrijf hebt verdiept.

Zorg er voor dat je open sollicitatiebrief niet te standaard overkomt. Laat zien dat je, je echt verdiept hebt in bepaalde zaken. Zo komt het niet over alsof je maar lukraak solliciteert maar echt voor dit bedrijf hebt gekozen.

Gebruik je netwerk om uit te vinden of er functies beschikbaar zijn waarvoor nog geen vacature is uitgezet. LinkedIn is bijvoorbeeld een prachtig platform waar je je netwerk kan onderhouden en verbreden. Daarom is het ook handig om een profiel aan te maken op LinkedIn.

Heb je al een profiel op LinkedIn? Doe dan een beroep op je netwerk dat je hier hebt opgebouwd. De persoon uit jouw netwerk kan jouw naam alvast binnen zijn/haar bedrijf “laten vallen”. Op deze manier is de aandacht alvast op jou gevestigd. Refereer in je open sollicitatiebrief ook terug aan de persoon uit je netwerk.

Voorbeeld open sollicitatiebrief

Onderstaand open sollicitatiebrief is geschreven met inachtneming van de stappen beschreven in sollicitatiebrief / motivatiebrief en motivatiebrief schrijven. Door het ”open karakter” van deze open sollicitatiebrief omdat er niet op een openstaande vacature wordt gesolliciteerd hebben we ons ook gefocust om te letten op de adviezen zoals bovenstaand beschreven.

Thomas van den Berg
Wilhelminastraat 64
6532 KL Nijmegen

[Naam bedrijf]
[Eventueel contactpersoon]
[Adres bedrijf]

Nijmegen, 29 mei 2016

Betreft: Open sollicitatie

Geachte heer / mevrouw,

Na uw website goed te hebben onderzocht op een vacature als commercieel medewerker ben ik helaas tot de conclusie gekomen dat u momenteel geen openstaande vacatures heeft. Hoe spijtig ik dit ook vind zal dit mij er niet van weerhouden om uw als nog op de hoogte te houden van mijn beschikbaarheid op de arbeidsmarkt.

[Naam van het bedrijf] is een bedrijf dat voor menig Nijmegenaar een toonbeeld is van goed ondernemerschap, Gelders durf en doorzettingsvermogen. Mede hierdoor staat het bedrijf bij mij in het vizier om er onderdeel van uit te mogen maken. Ik vind dat een werknemer moet werken bij een organisatie waarin hij zich kan ontplooien en het beste uit zichzelf kan halen. Dit zal zowel in het voordeel van de werknemer als de werkgever zijn. Een werknemer moet zich thuis voelen in de bedrijfscultuur, de bedrijfsvoering en de algehele werksfeer van het bedrijf. [Naam van het] staat er algemeen om bekend om haar succesvolle bedrijfsvoering, wat zich heeft bewezen in tijden van economische malaise, een informele bedrijfscultuur en een uitstekende collegiale werksfeer wat door de werknemers naar buiten toe wordt gedragen.

Bij mijn laatste werkgever heb ik met genoegen [aantal] jaar mogen werken. Helaas door bedrijfseconomische redenen is mijn contract niet voortgezet net als bij vele andere collegae het geval was. Dit betekent niet dat mijn passie en doorzettingsvermogen zijn uitgedoofd. Dit biedt juist een uitgelezen kans voor een nieuwe uitdaging die ik bereid ben om met smart aan te pakken.

Mijn gerelateerde werkervaring, zoals beschreven in mijn curriculum vitae, mijn warme persoonlijkheid en doorzettingsvermogen sluiten goed aan bij een bedrijf als [Naam van onderneming]. Ik breng met mij mee een veelzijdigheid aan ervaring in verschillende branches, een oplossingsgerichte mindset, een optimistische geestkracht, een loyale en hardwerkende persoon.

Graag zou ik de mogelijkheid willen hebben om u in persoon te mogen overtuigen van mijn potentie als uw nieuwe werknemer.

 

Met vriendelijke groet,

 

Thomas van den Berg

Zie ook andere voorbeelden van sollicitatiebrieven en cv voorbeelden van Sollicitatiebijbel.

ENKELE SOLLICITATIEBRIEF VOORBEELDEN
1verkoopmedewerker
2klantenservice
3heftruckchauffeur
4magazijnmedewerker
5secretaresse
6open sollicitatiebrief
7automonteur
8horeca
9administratief medewerker
10kassamedewerker / caissière